Blog
Book project: Next Europe

Artikelen

Artikelen voor Energiepodium

“Niet diversifiëren van gastoevoer cruciale fout Europa

Cyril Widdershoven, TNO: “Russische gaspositie verandert snel”

September 2014 – Europa is niet langer de enige grote afnemer van Russisch gas. China investeert flink in zijn relatie met het land; vanuit Azië neemt de vraag naar energie toe. Dat heeft grote gevolgen voor de Russische gaspositie, stelt Cyril Widdershoven, Business Development Manager bij TNO en expert in de wereldwijde olie- en gasmarkt.

“Gemeenschappelijk Europees energiebeleid gaat in tegen marktdenken”

September 2014 – Interview Louise van Schaik, Senior Research Fellow bij Clingendael 

“Grote vraag is of EU-lidstaten één lijn trekken naar Rusland”

Interview Hans van Koningsbrugge, Hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland

Augustus 2014 – De crisis in Oekraïne zal niet leiden tot een nieuwe Koude Oorlog. Eerder komt er een situatie van koude vrede, waarbij Rusland en Europa met de ruggen naar elkaar toe staan en geen dialoog voeren. Dat stelt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen, tevens directeur van het Nederland-Rusland Centrum.

Reacties Europarlementariërs op energiebeleid Commissie Juncker 

Van Nieuwenhuizen (VVD), Eickhout (GroenLinks), De Lange (CDA) en Gerbrandy (D66)

September 2014 – De nieuwe Europese Commissie brengt grote wijzigingen op het terrein van energie. De posten voor Energie en Klimaat, voorheen onder leiding van de Duitser Günther Oettinger en Deense Connie Hedegaard, worden samengevoegd. De Spanjaard Miguel Cañete wordt door Commissievoorzitter Juncker voorgedragen voor deze klus. Nieuw is ook de post voor Vicevoorzitter Energie Unie, die gaat naar de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek. Zij moet de energie-afhankelijkheid van de oostelijke lidstaten verminderen. Als Vicevoorzitter bepaalt Bratušek straks van invloedrijke commissies als Klimaat en Energie, Industrie, Landbouw en Regionaal Beleid welke onderwerpen op de agenda staan. Ook vindt Juncker een doel van 30 procent energiebesparing per 2030 een “minimum om geloofwaardig te blijven”.

Europarlementariërs Cora van Nieuwenhuizen (VVD / ALDE), Bas Eickhout (GroenLinks / EGP), Esther de Lange (CDA / EVP) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66/ ALDE) reageren. Twee vragen staan bij hen voorop: Hoe komt de Energie Unie er in de praktijk uit te zien? En hoe gaan Bratušek en Cañete hun taken verdelen?

Opiniestukken

Toekomst van Europa staat op het spel

September 2014 – De aanstaande Commissie moet een drastisch hervormingsprogramma lanceren. Alleen dan kan Europa een wereld vol kolossale verschuivingen aan, waarschuwt Joop Hazenberg.

De Europese verkiezingen zullen niets uithalen 

Dit opinieartikel verscheen in NRC Handelsblad van 10 april 2014

De komende verkiezingen voor het Europees Parlement draaien uit op een flop. De miljoenen stemmen voor eurofobe partijen vertalen zich niet in beleidsverandering. Bovenal zal het experiment voor de semi-gekozen Commissievoorzitter grandioos mislukken.

Reactie op Barroso’s State of the EU

25 september 2012 – De president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft zijn toekomstvisie over Europa duidelijk uitgesproken: hij wil naar een federale Unie. Een riskante maar waardevolle keuze, vindt Joop Hazenberg

De machteloze natiestaat op ramkoers met de toekomst

Door het uiteenspatten van de economische groei is de fundamentele spanning in het Europese integratieproces bloot komen te liggen. We beseffen onvoldoende de implicaties van de enorme verwevenheid van de Europese lidstaten, die in slechts twintig jaar tijd enorm is toegenomen. Met name de relatie tussen de natiestaat en ‘Brussel’ laat te wensen over.

Vertrouwen in Europa – Waarom we juist nu snel verder moeten met de EU

De eurocrisis heeft weinig heel gelaten van het al langer tanende vertrouwen van burgers in het Europese project. De enige manier om draagvlak en vertrouwen te herstellen is om een Grote Stap Voorwaarts te nemen richting een federale unie, zo meent Joop Hazenberg. En daarbij spelen jongeren een cruciale rol.

In 2005 leefde Europa in Nederland, zij het kort, in de kroeg en op de straat. Het onderwerp is nu weer bijna taboe, ook in de politiek. Een referendum over het nieuwe Europese verdrag is cruciaal om het belangrijkste onderwerp van Nederland weer op de kaart te zetten.

Welk besluit de Europese Raad vandaag ook neemt, de werkelijke crisis van Europa zal er niet door worden beslecht. De wereld wacht niet op onze obsessie met de natiestaat, en de financiële structuren al helemaal niet. It’s Europe, stupid old men! Het is tijd voor de Grote Stap Voorwaarts – naar een federale Unie, meent Joop Hazenberg.

Het wachten is op de botsing van generaties

De eurocrisis bedreigt niet alleen de positie van Europa in de wereld, ze verwoest ook de toekomst van jongeren, vindt Joop Hazenberg. ‘Met dank aan de politiek.’

Column Europadebat 2012

Voor het eerst is Europa niet langer een verkiezingsthema waar afzonderlijke debatten zoals deze voor georganiseerd moeten worden. Nee, de Europese Unie en de positie van Nederland daarin is een centraal thema in deze vrij felle, complexe verkiezingstijd. Bij de talloze discussies over de koers van het komende kabinet is ‘Brussel’ meestal een van de eerste onderwerpen waarover de politici elkaar in de haren mogen vliegen.

Europese ontwikkelingssamenwerking heet hangijzer in verkiezingen

In Nederland is het afgelopen jaar een fel debat over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking losgebarsten. Ook over de Europese hulp aan arme landen is veel discussie, nu de verkiezingen van het Europees Parlement eraan komen. Op 4 juni kan Nederland 27 vertegenwoordigers kiezen. Wat vinden de deelnemende partijen van Europees ontwikkelingsgeld, eerlijke handel en de toekomst van het landbouwbeleid?